Zdrowie
Dziecko
Higiena
Kosmetyki

Filtry

Zakres cenowy

Saccharomyces boulardii – właściwości, zastosowania i formy podania

Substancja czynna

Saccharomyces boulardii

Właściwości działania

Wspiera organizm w walce z biegunką

Dostępne formy preparatu

Proszek, kapsułki

Wpływ na układy organizmu

Układ trawienny oraz odpornościowy

Dyscypliny medyczne wykorzystujące Saccharomyces boulardii

Pediatria, choroby zakaźne i pasożytnicze, choroby wewnętrzne, gastroenterologia, geriatria oraz medycyna tropikalna

Produktów:2
Wysyłka dzisiaj (poniedziałek)
Enterol, probiotyk, 250 mg, 10 saszetek
Produkt dostępny w magazynieProdukt dostępny

Enterol, probiotyk, 250 mg, 10 saszetek

18,57 zł
Wysyłka dzisiaj (poniedziałek)
Enterol, probiotyk, 250 mg, 20 saszetek
Produkt dostępny w magazynieProdukt dostępny

Enterol, probiotyk, 250 mg, 20 saszetek

37,88 zł

Kiedy warto sięgnąć po Saccharomyces boulardii?

Saccharomyces boulardii to drożdże, które często stosuje się w celu zapobiegania biegunkom związanym z antybiotykoterapią oraz podczas podróży. Preparat ten znajduje również zastosowanie w leczeniu biegunek wywołanych przez patogeny, takie jak Clostridium difficile, a także tych pojawiających się przy stosowaniu leków takich jak wankomycyna czy metronidazol. Dodatkowo Saccharomyces boulardii może być pomocny u pacjentów otrzymujących żywienie pozajelitowe, u których występują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego.

Jak stosować Saccharomyces boulardii – dawkowanie i czas kuracji

W przypadku terapii z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces boulardii, leczenie zazwyczaj trwa od tygodnia do nawet czterech tygodni, szczególnie przy infekcjach wywołanych przez Clostridium difficile.

Dorośli oraz dzieci najczęściej przyjmują od jednej do czterech kapsułek lub saszetek dziennie.

Aby ułatwić podanie, zawartość kapsułki można wymieszać z jedzeniem lub napojem, co jest szczególnie ważne w celu uniknięcia zakrztuszenia.

Saszetki z drożdżami mogą być również dodawane do preparatów przeznaczonych do żywienia przez sondę.

Kiedy nie należy stosować Saccharomyces boulardii?

Preparaty zawierające drożdże Saccharomyces boulardii nie są zalecane osobom z ciężkimi zaburzeniami odporności, pacjentom w stanie krytycznym oraz tym, którzy mają założone wkłucie centralne. Dodatkowo, przeciwwskazaniem do stosowania tych mikroorganizmów jest stwierdzona nadwrażliwość na ten konkretny szczep drożdży.

Ważne środki ostrożności przy stosowaniu Saccharomyces boulardii

Podczas biegunki kluczowe jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie, zwłaszcza u najmłodszych dzieci, które są szczególnie narażone na szybkie odwodnienie. W przypadku uporczywych wymiotów u dzieci zaleca się rozważenie dożylnego podania elektrolitów. Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż dwa dni, pojawia się gorączka lub krew w stolcu, konieczna jest konsultacja z lekarzem oraz ewentualna zmiana sposobu leczenia i wdrożenie terapii nawadniającej doustnej bądź dożylnej.

Należy pamiętać, że przewlekła biegunka może być objawem poważniejszych chorób, dlatego w takich przypadkach wskazana jest dokładna diagnostyka. U dzieci poniżej drugiego roku życia każdorazowo należy skonsultować się z lekarzem.

W trakcie trwania biegunki zaleca się lekkostrawną dietę – najlepiej spożywać ryż i grillowane mięso, natomiast unikać owoców, zielonych warzyw, słodzonych napojów, potraw pikantnych oraz mrożonek. Preparatów zawierających żywe drożdże Saccharomyces boulardii nie powinno się dodawać do gorących potraw ani napojów czy alkoholu, ponieważ wysoka temperatura niszczy ich właściwości.

Osoby w stanie ciężkim lub z założonym wkłuciem centralnym nie powinny przyjmować preparatów z żywymi drożdżami ze względu na ryzyko wystąpienia fungemii. W przypadku jej rozwoju konieczne jest natychmiastowe odstawienie leku, usunięcie cewnika oraz wdrożenie leczenia przeciwgrzybiczego. Pacjentom z wkłuciami centralnymi lub obwodowymi nie wolno podawać leków zawierających żywe mikroorganizmy.

Ograniczenia w łączeniu Saccharomyces boulardii z innymi składnikami aktywnymi

Stosowanie Saccharomyces boulardii jednocześnie z lekami przeciwgrzybiczymi powoduje, że drożdże tracą swoje właściwości probiotyczne, ponieważ zostają przez nie dezaktywowane.

Bezpieczeństwo stosowania Saccharomyces boulardii podczas kierowania pojazdami

Stosowanie drożdży Saccharomyces boulardii nie wpływa niekorzystnie na umiejętność prowadzenia samochodu ani obsługę urządzeń mechanicznych.

Bezpieczeństwo stosowania Saccharomyces boulardii w okresie ciąży

Ponieważ drożdże Saccharomyces boulardii nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego, prawdopodobieństwo ich negatywnego wpływu na przebieg ciąży oraz rozwój płodu jest bardzo niskie.

Bezpieczeństwo stosowania Saccharomyces boulardii podczas karmienia piersią

Drożdże Saccharomyces boulardii nie przedostają się do mleka matki, dlatego ich obecność nie stanowi zagrożenia dla niemowlęcia. Z tego względu preparaty zawierające ten szczep drożdży są uznawane za bezpieczne w okresie laktacji.

Możliwe działania niepożądane

Stosowanie tego rozwiązania może wiązać się z wystąpieniem pewnych efektów ubocznych. Warto mieć świadomość, że reakcje organizmu mogą być różne i nie u każdego pojawią się te same objawy. Jeśli zauważysz niepokojące symptomy, najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który pomoże ocenić sytuację i doradzi odpowiednie postępowanie.

Możliwe skutki nadmiernego spożycia Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii nie przenikają przez ściany przewodu pokarmowego, dlatego prawdopodobieństwo ich przedawkowania jest bardzo niskie.

Jak Saccharomyces boulardii wspierają zdrowie jelit

Saccharomyces boulardii to drożdże, które wykazują silne właściwości wspomagające odbudowę naturalnej mikroflory jelitowej. Mikroorganizmy te pozostają w przewodzie pokarmowym, gdzie nie są wchłaniane, lecz aktywnie oddziałują na środowisko jelitowe. Wspierają namnażanie korzystnych bakterii poprzez konkurencję o miejsce bytowania, a jednocześnie ograniczają rozwój patogenów, takich jak C. difficile, E. coli, S. typhimurium czy grzyby chorobotwórcze: C. albicans, C. krusi, C. pseudotropicalis oraz Yersinia enterolitica.

Dodatkowo Saccharomyces boulardii neutralizują toksyny produkowane przez przecinkowca cholery i Clostridium difficile oraz stymulują układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, w tym IgA. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym drożdże te skutecznie wspomagają walkę z biegunką.

Przyswajanie Saccharomyces boulardii w organizmie

Drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii pozostają w przewodzie pokarmowym i nie są przez niego absorbowane.

Usuwanie Saccharomyces boulardii z organizmu

Już po kilku dniach od zakończenia suplementacji Saccharomyces boulardii, drożdże te przestają być obecne w kale pacjentów. Mikroorganizmy są wydalane z przewodu pokarmowego w krótkim czasie, zazwyczaj w ciągu dwóch do pięciu dni.